Musea Brugge krijgt collectie toptekeningen in beheer
De Stichting Jean van Caloen draagt de zorg en het beheer van de prestigieuze collectie met bijna 2.000 tekeningen van topkunstenaars als Michelangelo, Jordaens en Boucher over aan Musea Brugge
Musea Brugge viert de komst van 1.920 meestertekeningen en 25 schetsboeken in de collectie. De Stichting Jean van Caloen van het kasteeldomein in Loppem draagt de zorg en het beheer van de collectie vanaf 17 mei over aan het Brugse Prentenkabinet. De tekeningen dateren van de late 16de tot en met de 20ste eeuw en zijn verzameld door baron Jean van Caloen (1884-1972).
De collectie omvat onder andere de tekening Zegenende priester van Jacques Jordaens (1593-1678) en een knappe voorstelling van een jonge vrouw van de Franse meester François Boucher (1703-1770). Absoluut hoogtepunt van de verzameling is de verbluffende De Steniging van de heilige Stefanus van Michelangelo Buonarotti (1475-1564). Het is de enige tekening van de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar die bewaard wordt in België. Het is een uitzonderlijk blad omdat het om een compositiestudie gaat: een tekening waarin Michelangelo zijn idee voor een voorstelling op papier zet. Dergelijke tekeningen gebruikte de kunstenaar als voorbereidende schets voor een eindwerk, zoals een schilderij of een beeldhouwwerk.
"Als Stichting kozen we ervoor om onze tekeningencollectie in beheer te geven aan Musea Brugge omdat we het volste vertrouwen hebben in hun expertise en ervaring voor de bewaring, het beheer en tentoonstelling ervan. Daarom investeren we dan ook al jarenlang in het versterken van onze samenwerking met de stad Brugge. Als familie hebben we ook een historische band met de stad in het algemeen en met de site waar het Groeningemuseum gelegen is in het bijzonder. Met het BRUSK-project bewijst Musea Brugge ook dat het naar de toekomst toe op een ambitieuze manier wil blijven investeren in haar collecties."
— Jean van Caloen de Basseghem, Voorzitter van de Raad van Bestuur, Stichting Jean van Caloen
Naast werken van Italiaanse en Franse meesters zijn vooral de Vlaamse, Hollandse en Belgische scholen vertegenwoordigd. De verzameling is een verborgen, gekoesterde schat. Slechts sporadisch werden enkele van de kostbaarste werken uitgeleend. Met deze aanwinst voegt het Brugse Prentenkabinet bijna 2.000 tekeningen toe aan de reeds meer dan 20.000 tellende collectie werken op papier. Musea Brugge zal de tekeningen grondig onderzoeken en bestuderen, samen met specialisten uit het vakgebied. Dat onderzoek zal resulteren in een wetenschappelijke catalogus over de collectie met aandacht voor de meest belangrijke bladen uit de verzameling. Deze publicatie zal verschijnen ter begeleiding van een tentoonstelling over de collectie in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK. Daarnaast zal Musea Brugge de volledige collectie ook digitaal ontsluiten op hun website, zodat deze tekeningen voor iedereen toegankelijk worden.
"We zijn bijzonder vereerd de fantastische verzameling tekeningen van de Stichting Jean van Caloen te mogen verwelkomen in Brugge. Met deze aanwinst doen een aantal kunstenaars hun intrede in het Prentenkabinet die nog niet in onze collectie aanwezig waren. Bovendien bevat de verzameling van Jean van Caloen vele tekeningen die aansluiten op de collectie die reeds in het Prentenkabinet aanwezig is."
— Anne van Oosterwijk, Directeur Collectie Musea Brugge